Ludvig van Betoven- crtani o velikom umetniku

 Ko je bio Ludvig van Betoven?

Betoven (1770-1827) je, zajedno sa Hajdnom i Mocartom, velikan epohe muzičkog klasicizma kao i začetnik i umetnik od velikog uticaja na narednu epohu istorije muzike- romantizam.

Mogao bih dugo da pišem o Betovenu ali hajde za one previše neupućene da navedem neke od važnijih činjenica iz njegovog života pa ako te sama tema zaintrigira ti se baci na istraživanje informacija putem interneta. Bar da i taj internet iskoristimo u pametne svrhe. 🙂

Izuzetno je cenio Baha i svog savremenika Hajdna, a posebno se divio Mozartovom talentu.

Imao je svega 28 godina kada je počeo da gubi sluh, ali mu to nije smetalo. Nastavio je da radi tako da je neka od svojih najvećih dela napisao totalno gluv!

Napisao je veliki broj dela među kojima se izdvajaju devet simfonija, sonate za klavir, sonate za violinu, gudački kvarteti i klavirski koncerti. Napisao je čak i jednu operu- Fidelio, a čuvena je i njegova Misa soleminis (Misa suncu).

Zanimljivo je i to da je Betoven prvi put sreo Mocarta kada je imao šesnaest godina.

Tada mu je svirao jer je želeo da postane njegov učenik.

Mocart je bio oduševljen. Okrenuo se i prisutnima rekao: “Zapamtite ovog dečaka. Jednog dana o njemu će govoriti ceo svet!”


 

Još jednom, hvala koleginici Miljani Ranđelović koja je prevela, pripremila i objavila sa svima nama ovaj crtani film o Betovenu, priča koja nas vodi kroz život i upoznaje sa ovim velikim muzičkim genijem.

Rado ga koristim u nastavi. Iz iskustva mogu reći da ovaj filmić ostavlja jak utisak na svako dete.

 


 

Saznaj koji su to novi tekstovi, dešavanja, kursevi, seminari… Prijavi se na email listu!

* indicates requiredŠiri dobre vibracije! Podeli priču sa prijateljima!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *